Knäproblem

Idag träffade jag sjukgymnasten för att få ett nytt träningsprogram. Vi var på ett mindre gym i stan som hette formtoppen, jätte mysigt och litet gym med en massa tränande pensionärer! Ganska stor skillnad från IKSU om man säger så :) Alla var så trevliga!

Eftersom mitt knä fortfarande är väldigt ostabilt även fast jag kört rehab väldigt hårt, ska jag prova köra detta program nu i 2 månader.. Om mitt knä inte är bättre kanske det blir magnetröntgen eller något. Han sa att det kanske finns brosk som ligger och irriterar. Om jag förstod det hela rätt.

Det är så himla svårt att förklara, svårt att förstå mitt knä, ena dagen kan jag springa, nästa dag kan jag inte springa. Ena dagen går rehab jätte bra, nästa dag då kan jag inte köra utfall eller benböj. Frustrerande. Man blir så begränsad i sin träning.. Men jag får helt enkelt lyssna på knäet, känns det bra så kör jag, börjar jag känna av det slutar jag innan det är försent.

Men jag ger mig inte! Jag kämpar vidare, lyssnar på peppmusik när man blir less. Vad skulle man göra utan musik?


Dagens bravader

Imorse hade jag ställt klockan på 07.00 för att hinna träna innan skolan. Men tydligen så hade min mobilt laddat ur under natten så jag vaknade vid 08.00 och kände att något var fel, sån tur var missade jag inte seminariet i alla fall. Men irriterande är det, så jag måste nog köpa mig en riktig väckarklocka! Nu litar jag inte på min telefon nå mer, har hänt förr att klockan inte ringt nämligen.

Så dagens "träning" blev istället Leos lekland med Michelle och Sandra samt Michelles syskonbarn Julia & Jeremias. Det är fasen jobbigt att springa runt i barnens tempo och leka! ;)

Sen skulle jag jobba kl 17-22.30... så nu är jag helt slut efter dagens bravader men gott kommer jag att sova :)


Sandra & Jeremias!

Söndagsfrukost

Imorse blev de nå slags havreplättar, till det serverades banan, hallon, kesella och vaniljkesella :)


Dagens, kanske årets prestation?

Idag var det final i Australian open mellan Novak Djokovic och Rafael Nadal, efter 5 timmar och 53 minuter (!) vann tillslut Djokovic.. Det är nästan obegripligt hur de orkar spela så länge med den intensiteten, det är ju inte så att det var en match med bara serve och retur utan här var det fight om varje boll. Helt otroligt.


All cred till Nadal och Djokovic.

Saknade dock Roger Federer ;)

Fredagsmys

Gårdagen bjöd på - Älgstek i kantarellsås med potatisklyftor och grönsaker i ugn. Till efterrätt blev det chokladmousse med kaffesmak. Mums! Nu ska jag iväg för att jobba, löningshelg = ingen lugn stund


Sötsug och stenåldersmänniskan

Läst ur Råsmart familj av Ulrika Hoffer

"Förr i tiden när man levde på jakt, fiske och det som var tillgängligt i naturen, var sockersuget en ren överlevnadsgarant. Hittade man en bikupa eller en buske med söta bär var det väldigt klokt att sätta i sig allt på en gång, eftersom kroppen kan omvandla och lagra socker som fett. Fast nu behöver vi det inte, eftersom vi i vår del av världen inte riktigt lever under hotet att inte hitta mat på ett par dagar. När stenåldersmänniskan satte tänderna i något som smakade sött aktiverades belöningssystemet och hjärnan signalderade: "ät mer! ät mer! fyll på reserverna" tills det var slut på allt de söta. Känns det igen från soffkvällen med godisskålen "ät mer, ät mer" tills skålen är slut? Det är samma belöningssystem som aktiveras, hjärnan funkar på exakt samma sätt fast vi numera är omringad av sötsaker."







Dagens träning

Eftersom matchen började 9.30 så hann jag fara och gymma imorse. När jag tränar gym direkt på morgonen brukar jag ta en proteinshake och ev. en frukt, alternativt ett ägg och en frukt. Att äta frukost precis innan träning funkar inte, heller inte att träna på tom mage. Därför är det perfekt att äta litegrann före träningen sen äter man en större frukost efter träningen.

  • Dagens pass var bröst, axlar och triceps

Men först uppvärmning: cross-trainer 10 min

- Armhävningar
- Militärpress
- Lutande hantelflyes
- Utåtrotation i kabel
- Inåtrotation i kabel
- Triceps pushdown
- Sneda kabeldrag
- Triceps kickbacks

Tyvärr så forlorade just Federer efter 4 timmar mot Nadal. Men matchen bjöd på en hel del magiska poäng!

Semifinalen

Mellan nadal-federer börjar 9.30 imorgon. :)) skrev 7.30 i förra inlägget


Roger Federer VS Rafael Nadal

Imorgon smäller det! Semifinal i Australian open mellan Federer & Nadal!
Matchen börjar ca 07.30 helt perfekt upplagt för min del eftersom jag inte har lektion för än kl 15.00 :)
Var lite nervös att det skulle bli en nattmatch men lyckligtvis inte, jag är nämligen ingen nattmänniska..


Go Federer!

Dolph Lundgren

Har lånat en massa intressanta kost och träningsböcker bland annat Dolphs bok.. Här kommer ett citat ur boken som jag gillade: "livet kan ibland kännas som en lång film där alla scener inte fungerar. Kom då ihåg att du själv skriver manus. Du kan alltid välja att förändra dig, att söka nya vägar och sätta upp nya mål för ett mer harmoniskt och lyckligt liv. Det valet kan du göra här och nu. Du har huvudrollen i ditt eget liv. Spela den väl och njut av föreställningen!"


Efter-tränings-mål

Mixa ihop dessa ingredienser. Har inte skrivit nå mått men höfta i tills du blir nöjd ;)
  • Banan
  • Mjölk
  • 1-2 ägg (råa)
  • Jordnötssmör eller kanel

Jag föredrar att ha kanel i, John körde med jordnötssmör och det blev också gott.

Näringssammansättningen är ju faktiskt riktigt bra på denna drink:

Banan: Snabba kolhydrater, vilket är bra efter träning så musklerna snabbt ska ta upp protein & bygga muskler.

Ägg: Alla vitaminer (utom c-vitamin) din kropp behöver + protein

Mjölk: innehåller protein som tas upp snabbt efter träning

Jordnötssmör: Bra fett, använd helst en variant som är ekologisk och utan socker.

 

Smaklig måltid ;)


Veckans träning

Måndag: Biceps, triceps och bröst + rehab knä
Tisdag: Aktiv vilodag (Morgonpromenad 30 min, promenad till och från jobb, 1h)
Onsdag: Zumba 45 min (provade för första gången, inte så imponerad)
Torsdag: 20 min löpning + gym, ben (rehab) och mage
Fredag: Gym, rygg och axlar
Lördag: Rehab knä (Morgonpromenad 30 min)
Söndag: 20 min löpning + gym, bröst

I veckan har jag börjat köra lite mer kondition, har vilat knät nu väldigt länge och bara kört gym + rehab. Springa går relativt bra eftersom det inte är några snabba förflyttningar i sidled eller liknande. Zumba var tveksamt.

Funderingar

Just nu funderar jag mycket på vad jag ska göra till hösten när jag tagit min examen. Söka jobb ska jag ju såklart, men jag är ju sugen på att gå en PT-utbildning (personlig tränare). För att jobba som det krävs det på de flesta gymmen att man har en licens och då måste man gå en särskilld utbildning. Finns en mängd olika PT-utbildningar här i Sverige, det gäller bara att välja rätt. Dom flesta ligger ju såklart i södra Sverige.. Har hört mycket om The Academy och Personal trainer school, mest lockar den förstnämnda pga olika anledningar.. Men det blir ju dyrt om jag ska åka fram och tillbaka till sthlm.. Därför har jag börjat fundera på Amplius som tydligen ska ha utbildning i Umeå, i framtiden Luleå (när vet jag inte). Dessa utbildningar kostar en hel del, därför känns det viktigt att man väljer rätt! Det tåls att fundera på..




Bra att kunna när du tränar styrketräning

Så här kan du variera din träning. Med olika typer av träningsmetoder :) Man behöver inte alltid byta ut övningar för att få variation i träningen.

Excentrisk träning

Utförande: Under fasen då muskeln sträcks ut ska du hålla emot, då man är runt 20% starkare i denna fas. Excentrisk träning ger kraftig träningsvärk.
Passar: Den som vill träna tungt och ha stor volymökning men även om du vill träna upp en muskel till nästa nivå, exempelvis negativa chins.

Koncentrisk träning
Utföramde: Muskeln jobbar genom att förkorta sig. Muskelfästena närmar sig varandra vilket är den vanligate typen av styrketräning.
Passar: Alla som vill träna

Failure
Utförande: Träningen utförs tills inte en enda repetition till går att få ut dvs. man kör till totalt utmattning på samma vikt.
Passar: Dig som vill träna riktigt hårt. Se till att ha en spotter (träningskompis) vid vissa övningar om skaderisk finns ex. vid bänkpress.

Pyramid
Utförande: Du börjar lätt med högre vikter och byter successivt mot tyngre vikter med längre repititioner.
Passar: Alla som vill bygga en stark och snygg kropp. Ett bra sätt att värma upp och förbereda muskeln på tung belastning.

Drop set
Utförande: Kör tungt och ett antal repititioner, utan att vila tar en spotter (träningskompis) bort vikter och ersätter med lättare. Du fortsätter köra. Detta kan repeteras 2+ ggr. Funkar även om du kör själv, tillexempel i triceps pushdowns då du bara minskar vikt i maskinen vilket går fort.
Passar: Den som vill ha en utmaning, ger bra kontakt med musklerna.

Superset
Utförande: Kör 2 övningar i rad utan vila. Ofta i mellan två antagonister (som exempelvis bencurl & benspark).
Passar: Dig som har ont om tid och vill maximera tiden på gymmet.


frossa i nyttigheter?

Nej man ska inte frossa i något!! Hur nyttigt de än må vara så är det onyttigt i för stora mängder. Tidningarna får oss att tro att det som är nyttigt kan man äta hur mycket som helst utav, men så är det inte. Vi svenskar som gillar ordet lagomt borde använda det mer i matväg.



Jag älskar att läsa tidningar om kost, träning & hälsa, men man ska inte tro på allt som står.

Mattermos

Detta är en mattermos för både kall och varm mat, ska tydligen hålla maten varm eller kall i flera timmar. Smart grej för oss studenter som tar med oss mat till skolan utan att kunna stoppa den i kylen ;) Jag har själv inte provat den men har hört att den ska va bra. Snygg är den ju också!


Hemmagym

Nu börjar jag ha några redskap till mitt hemmagym i vardagsrummet ;) Grannarna blir nog inte så glad ifall jag hoppar hopprep dock, men allt annat funkar ju utmärkt. Just nu använder jag pilatesbollen och gummibandet mycket eftersom de ingår i mitt rehabprogram för knät.

  • Gummiband
  • Hopprep
  • Kettlebell
  • Pilatesboll
  • Armhävningsredskap

Tycker det är perfekt att ha lite saker hemma så man kan träna även fast man ibland har dåligt om tid eller när man känner sig otaggad på att gå utanför dörren när det tex är iskallt eller snöoväder.

 


Kvällsmål

Mixade en banan med keso och lite kesella.
Därefter skivade jag på lite kiwi och la i några madlar, valnötter och solrosfrön :)




Kan choklad förbättra prestationen?

Enligt en studie från the University of Detroit, kan en chokladbit förbättra prestationen, utveckla musklerna och göra dig mer uthållig på träningspasset.

Detta gillar vi att läsa!! ;) Choklad innehåller ju riktigt mycket antioxidanter, ju mörkare desto nyttigare! Så om ni nu ska äta godis välj choklad istället för kemikalieslisk (alltså gelegodis osv) eftersom det inte innehåller något nyttigt alls utan bara skit.. Detta valet har jag nu börjat göra allt mer, dessutom mår magen mycket bättre.


Lindt Chili är en utav mina favoriter, en annan favorit är Roger Federer som också verkar gilla choklad;) Var tvungen klämma in en bild på han, på måndag börjar ju Australian open! Missa inte det. Är dock lite orolig eftersom han varit skadad i ryggen.

Sveriges mästerkock

Nu har jag sett Sveriges mästerkock och jag fick typ rysningar under hela programmet, jag blir så glad när jag ser glada människor, det känns som att jag känner deras glädje och lättnad när de får veta att de gått vidare till exempel. Sen börjar jag typ gråta när det är någon som gråter eftersom den inte gått vidare. Om jag ser ett program där någon har gjort illa sig då får jag en obehaglig känsla i kroppen.. Är detta normalt?!

Förövrigt så är det ett himla bra program och jag blir inspirerad att laga mat! Hade dock velat kunna lite mer om matlagning, men ju mer man lagar desto mer lär man sig :)




Keso/kesella mellanmål med diverse frukt och nötter är något som alltid funkar ;)

Kan muskler omvandlas till fett?

Nej, detta är en myt. Men när man slutar träna så minskar muskelmassan och man förbränner då mindre kalorier. Ju mer muskler man har desto större är energiförbrukningen.

En utav mina drömmar

Jag har många drömmar som jag vill uppfylla här i livet. En utav dom är att åka offpist i perfekt pudersnö och i  strålande sol..


Ungefär så här ska det se ut, fast med skidor! Snowboard har jag åkt men kärleken för slalom är större, man är liksom så fast i snowboard, slalom är mer fritt ;)

Just nu är jag på jakt efter ett par nya skidor, men det är inte lätt, det är som att leta i en djungel. :)

Två skidresor är i alla fall inbokade:
  • Hemavan med IVP (klassen plus ettor och tvår) i februari
  • Riksgränsen med IKSU i april

Innan dess ska jag ha hittat mig ett par extraordinära skidor ;)


Hjärt- och lungräddning utbildning

Igår gjorde jag min sista salstenta i denna utbildning! Helt sjukt :) Snabbaste rättningen någonsin, fick veta resultat i dag, skrapade ihop ett VG dessutom!

Idag har vi haft utbildning inom hjärt- och lungräddning, enormt givande och bra lärare! En sådan utbildning borde alla gå. Det viktigaste är att man agerar och gör något än ingenting alls! Tänk på det alla där ute :)


Vintern är så vacker

En promenad behövdes för att rensa hjärnan efter allt tentaplugg! Härligt att få uppleva solen också! För mig är det nästan omöjligt att sitta en hel dag och plugga utan att få röra på mig. Omöjligt är det inte, men efter att ha tränat går det mycket bättre att plugga :)










Kvällsmål

Ikväll har jag jobbat, och det har varit extremt lugnt för mig i informationen.. Jag hade kunnat räkna mina kunder från kl 7.. Men inte gjorde de mig något, då hann jag plugga lite också ;)

Dagens kvällsmål blev en riktigt god blandning:

  • Hallon kesella
  • Kesella 1%
  • Mango
  • Kiwi
  • Passionsfrukt
  • Valnötter


Trevlig helg på er! Själv är jag faktiskt ledig från ICA lördag och söndag..Dessa dagar kommer jag att plugga, sen kommer John hit imorgonkväll och lyser upp lägenheten :)

Bota huvudvärk med träning

Jag har väldigt lätt för att få huvudvärk och har det ganska ofta, det som brukar hjälpa (förutom tabletter) är träning har jag märkt. Nu har jag äntligen hittat en studie som bevisar detta!

Läste just i Aktiv träning om en dansk undersökning som visat att endast 2 minuters träning med gummiband minskar huvudvärken! :)

Annars då, jag jobbar och tentapluggar.. Finns tyvärr inte så mycket tid för blogga men förhoppningsvis lungnar det ner sig snart!

Hoppas ni haft en riktigt bra jul och GOTT NYTT ÅR :) 2011 var bra med 2012 ska bli bättre!

Bröd

På nyhetsmorgon för ganska länge sen kom en snubbe och förespråkade brödets nyttigheter... Enligt han verkar ju brödet vara livsviktigt.. vilket det inte är. Bröd är något som vi absolut inte behöver, men så verkar det vara här i Sverige. Bröd är nästan basfödan nr 1. Fullkorn får man från pasta, ris, bulgur osv. Fibrer från grönsaker och frukt. Det räcker gott och väl.


Hittade denna bild på kostdoktorn.se

RSS 2.0