Finns det någon bättre medicin än fysisk aktivitet?

Regelbunden fysisk aktivitet har gynnsamma effekter på den fysiska och psykiska hälsan och livskvaliteten. Idag rekommenderas minst 30 minuter måttligt intensiv fysisk aktivitet dagligen för allmän hälsa och välbefinnande, medan det krävs 45-90 minuter dagligen för att uppnå energibalans. Regelbunden fysisk aktivitet påverkar hälsan bl.a. genom att:

 

  • markant minska risken för kardiovaskulära sjukdomar och halvera risken för hjärt-kärlsjukdom jämfört med fysiskt inaktiva personer
  • förebygga eller försena utvecklandet av högt blodtryck och sänka blodtrycket hos personer med högt blodtryck;
  • underlätta energibalans och öka energiförbrukningen genom att öka muskelmassan och minska andelen kroppsfett
  • förebygga och underlätta kontroll av typ 2-diabetes minska risken för fallolyckor genom att förbättra benhälsan och vidmakthålla styrka, koordination, kognitiv förmåga och balans
  • minska risken för vissa former av cancer stärka immunförsvaret
  • minska risken för depression, oro, ängslan och höja humör och självkänsla
  • förbättra kondition och muskelstyrka.

http://www.fhi.se/PageFiles/3973/r200558underlagsrapport9.pdf

 

Pratade med en gubbe när jag stod och väntade på bussen i torsdags.. Jag berättade vad jag pluggade och då kom vi in på ämnet träning när han då säger "jag hade aldrig levt och varit så pigg som jag är idag om jag inte hade hållt igång" han hade då hela sitt liv åkt längdskidor och varit och sprungit en massa lopp osv. Nu var han 87 år och höll igång genom att ta promenader till affären.

Vi har även gjort intervjuer nu senaste veckan som visat på hur personer med viss sjukdom fått ett friskare liv sen de började motionera. Intressant tycker jag.


Plugga plugga plugga

Nu sitter jag här hos John och pluggar medans han är på skolan, håller på med en hemtenta som ska handla om vad friskvård är för de anställda i Norrbottens läns landsting och hur den bör genomföras.


Känsla av sommaren

(prövar blogga
Med en app från iphonen) Har nu kommit till Klockstrand där John bor efter många om och men.. Missade nämligen min buss från Umeå eftersom jag hade kollat vilken tid den gick ifrån Busstationen istället för sjukhuset! Det löste sig tillslut eftersom de gick en till buss men riktigt arg på mig själv var jag. Så nu har jag och John nyss varit ut på en härlig löptur runt sandö! Det var mörkt men ack så behövligt efter denna dag. Dessutom är jag fascinerad över vädret, kändes precis som en sen sommarkväll nu när vi var ut:)


Dagens frukost

Detta är en favorit! Keso med mosad banan och varma blåbär + äggmacka med kaviar. Mums:)


löpning

"Det tyngsta steget är det första, ut genom dörren"

Bananpannkaka!

Nu ikväll när jag kom hem hade jag inte planerat någon middag och jag var sjukt hungrig, vad lagar man då som är gott, går snabbt och är nyttigt? jo mina vänner....Bananpannkaka :D

Recept till 1 person:
  • 1 banan
  • 3 ägg
  • en klick jordnöttssmör (ekologiskt tex kung markatta)
  • lite havssalt
  • lite kanel

Mixa ihop allt detta och stek som vanliga plättar/pannkakor :)

Sen kan man ha lite valfria tillbehör till men gärna någon typ av "sås". Idag hade jag tillexempel kesella mixat med blåbär och hallon. Beror på lite vad jag har hemma, grädde eller turkisk yogurt blandat med bär eller frukt funkar också bra.


Bild från i sommras när jag och John åt bananpannkaka med grädde, färska hallon & blåbär.

så sant


"All träning är som att sätta in pengar på banken, ju mer du sätter in nu, ju mer kan du ta ut i framtiden"

Morgonpromenad med Ida & Emelie

Idag ställde jag klockan på 06.00 och när klockan ringde var det riktigt mörkt ute, så jag började med att tända alla lampor slå på tv:n och drack en kaffekopp så var jag sedan hyffsat pigg. Cyklade iväg till Ida där vi träffades och gick en promenad på ca en timme. Under tiden hann solen komma fram och det var en riktigt härlig promenad och trevligt sällskap! :)

På morgonen, innan frukost har man lägre insulinnivåer vilket gör att en större del av den förbrukade energin kommer att tas ifrån fett istället för kolhydrater. När du kör högintensiv träning förbränns i första hand kolhydrater och lågintensiv --> fett. Därför ska man inte gå ut och springa på tom mage för då kommer energi tillslut tas från musklerna --> muskelnedbrytning (rätta mig om jag har fel). Råder dock delade meningar om detta som allt annat.. men jag tycker i alla fall om att ge mig ut på morgonen och sen se fram emot frukosten när man kommer hem :)



Träningsvärk

Ibland får man nå sjukt me träningsvärk, värst är det nog efter ett benpass.. Men Frågan är då, ska man träna ifall man har träningsvärk eller inte?

"Man kan träna när man har träningsvärk utan några negativa konsekvenser tillväxtmässigt, men beroende på träningsvärkens intensitet kan det vara svårt att få full styrka. Att göra detta förlänger även återhämtningsprocessen" http://fitnessguru.se/traningsvark

"träningsvärk är absolut inget att vara rädd för och är en ofarlig process som gör dig fysiskt starkare"

Läste även där att för att minska träningsvärken ska man värma upp ordentligt allså se till att man inte tränar kall.. Samt "kyler ner ordentligt efter träning" Kanske var det därför vi hade alla dessa ispåsar på oss i USA? ;)
Där var IS verkligen bra för ALLT, de var liksom botemedlet för skador.. skeptisk, och det verkade då inte heller hjälpa för mig eller för mina lagkamrater. Måste kolla upp vad forskningen säger om det, att jag inte gjort de tidigare! Vet att jag frågade om det när vi hade anatomin men tror inte läraren visste riktigt, kommer ej ihåg.


Där hade jag ont i knäet, armbågen & ryggen..

Det är alltså sånt här som jag sitter och läser när jag egentligen borde plugga...

Med tanke på träningsvärk så var jag och tränade med Sandra idag, har lagt upp ett träningschema till henne och idag efter vi hade kört ben hade hon problem med att ta sig ner för trapporna :) Ska bli intressant att höra hur hennes ben känns imorgon ;)

Morgonpromenad

Något som jag verkligen tycker är härligt är att ta en morgonpromenad innan frukost, men på senaste tiden så har det regnat så mycket och då har det inte blivit så många promenader. Men imorse lyckades jag ta mig upp, mycket för att solen lyste! Det svåra är att ta sig upp från sängen, då är ofta tankarna "jag behöver mer sömn, nu har jag inte sovit tillräckligt" men när jag sen lyckas ta mig upp och ut så ångrar jag mig aldrig för det är ju så härligt på nått sätt! Bästa sättet att starta dagen på helt enkelt.


Alla härliga höstfärger

Då var det dags att börja blogga igen

Ja nu var det ett tag sen sist, men efter mycket om och men är jag nu sugen på att börja skriva lite här ibland..
Dels så läser jag hela tiden massa intressanta grejer på olika sidor på internet som jag vill dela med mig av och så vill jag skriva ner det jag tycker är intressant så att jag kan läsa det igen sen, annars har jag en tendens att glömma bort vad jag läst och vart.. Sen är de ju som skönt att få skriva av sig lite ibland!

Nu har det då gått ca 2 år sen jag sist skrev och mycket har såklart hänt sedan dess. Just nu går jag sista året på Idrottsvetenskapliga programmet i Umeå och jobbar samtidigt extra på Ica Maxi. Min tenniskarriär ligger på is, förtillfället så spelar jag ingenting i princip.. Skulle kunna skriva ett helt inlägg om detta men för att fatta mig kort så tränar jag nu allt möjligt på IKSU istället. :) Är ihop med John, vi flyttade ihop i en trea förra hösten men nu har han kommit in på brandmansutbildningen i Sandö så just nu bor han där och jag kvar i vår lägenhet. Förhoppningsvis kommer han in på distans till våren så han kan flytta tillbaka. Men han måste ju också få prova på kramfors livet;)

Annars så kan jag tycka det är lite läskigt att vem som helst kan läsa min blogg och man har ingen aning om vem som läser heller.. menmen vi får se hur det går!

Något annat som också är negativt med att blogga är att det tar tid, nu skulle jag egentligen plugga men istället så skriver jag här.. 


RSS 2.0