Skrämmande

Man beräknar att 250 000 amerikaner årligen dör i sjukdomar som i följd av en fysiskt inaktiv livsstil. Som en principiell jämförelse kan nämnas att fetma och övervikt har nått epidemiska nivåer i vissa västerländer snabbare än vad pesten gjorde på sin tid. För 200 år sedan dog de flesta människor av sjukdomar som orsakades av dålig hygien, sanitära olägenheter och infektioner. Idag dör majoriteten i värtvärlden av livsstilssjukdomar, framförallt hjärt-kärlsjukdomar och cancer. (Johan Faskunger, 2008)


Påväg till Piteå

Gud så kul det ska bli att få komma hem till vår nya lägenhet! Medans jag har städat och packat ur vår lägenhet i Umeå har John varit i Piteå och fixat i vår nya lägenhet, just nu läggs även nya golv i köket så förhoppningsvis är de klart imorgon :)

Innan jag satte mig på bussen var jag och letade nå middag att äta på sjukhuset och jag blir då väldigt besviken. Det enda som fanns var massa olika typer av vita mackor med diverse tillbehör, kebab, hamburgare, osv. Hallå?! INTE okej för ett sjukhus, vill dom ha fler patienter eller vad är de frågan om?! Inte ens kunde dom erbjuda mig mörkt bröd till hamburgaren. Dessutom var kassören otroligt otrevlig, så då blev jag ännu mer irriterad. Finns mycket bättre mat att köpa på universitetet till och med.

Dags att prestera då

Nu på morgonen har jag varit på ett möte med Korpen här i Umeå. Den 24:e april ska jag nämligen hålla i ett föredrag om fysisk aktivitet för olika företag. Det kommer delvis handla om hur mycket företag kan tjäna på att satsa på friskvårdsarbete som inkluderar fysisk aktivitet! Så då får jag verkligen sätta mina kunskaper på prov ;) Men det ska verkligen bli jätte kul!

Och nu idag börjar C-uppsats kursen. Så på måndag ska jag följa med en hälsovetare som ska göra hälsoprofilbedömningar på ett företag. Ska göra praktik på Pitehälsan för er som inte vet, och samtidigt skriva en C-uppsats som syftar till att undersöka hur hälsoprofilbedömning kan motivera individer till att göra en livsstilsförändring.

Nu har jag många roliga, spännande saker framför mig! Så nu är det dags att visa fram fötterna och börja prestera, alltså visa vad man har lärt sig under dessa tre år på utbildningen! Känner pressen ;) Men det gör mig också mer motiverad!


Nu är det nästan tomt

Nu har vi lastat ett släp fullt med möbler och grejer. Så nu är det inte mycket kvar! Sitter och pluggar på ett bord för tillfället, blev lite hård så satte dit en kudde;) men nu ska jag bege mig till Ica Maxi för att jobba sista dagen!! Sick.


Träningsvärk

Idag har man rejäl träningsvärk i ryggfiléerna! Men de är härligt, jag blir numer besviken ifall jag inte har träningsvärk dagen efter, eftersom det då inte känns som jag tagit i tillräckligt.

Imorse var jag hos sjukgymnasten igen. Eftersom det inte har blivit bättre i knäet efter 5 månaders rehab råder han mig nu att kontakta en doktor därefter röntgen och ortoped eftersom han misstänker att jag har brosk som irriterar. Det blev ju lite knepigt nu eftersom jag flyttar, så då måste jag typ gå igenom processen igen, dvs kontakta vårdcentral osv..Om jag hade varit här i Umeå hade han kunnat kontakta en ortoped som han kände. Men jaja nu blir det som de blir, inget att göra åt.

Det ska börjas i tid ;)


hehe

Plugg på UB


Keso-mellanmål

Nu kör jag på keso i alla former istället för kesella;) man måst ju variera sig. Hacka äpple, strö på kanel och sätt in i micro. Blanda sedan i keso = klart!:)


Gym med Kajsa

Nu på förmiddagen har jag och Kajsa varit på gymmet, det blev rygg och triceps. Jag lyckades klara 2 chins, vilket jag tror jag aldrig klarat förut, inte ens på tennisgymnasiet :)

Dessa övningar körde vi:
  • Chins
  • Raka marklyft (för min del eftersom knät inte pallar vanliga) Kajsa köttade på med vanliga!
  • Latsdrag
  • Rodd
  • Pushdowns triceps (drop-set)

Så nu är man helt slut, och händerna mår inge bra efter alla dragövningar. ;) måste nog skaffa mig gymhandskar, hade tänkt att jag skulle härda händerna och köra utan men de verkar inte funka.

Nu ska jag äta lite lunch och sen hade jag tänkt ta mig till UB (universitetsbiblioteket) för att gå igenom lite litteratur inför C-uppsatsen.

 

Hoppas ni har en trevlig dag!


Flytta

Alltså jag är förundrad över vad mycke grejer man kan samla på sig. Igårkväll kom John hit med en bil som vi idag har packat full! Sen har vi tagit ner hyllor, tavlor mm.. Och det är långt ifrån klart. På måndag får vi nycklarna till den nya lägenheten (!) men jag har lite grejer kvar här i Umeå att fixa så jag far hem på torsdag. Lägger upp en bild på vårt lilla rum där alla grejer får ta plats innan nästa lass kommer. Sen även en bild på min vackra orkidé som just har slagit ut.. Har väntat säkert ett år!;p sjukt vacker färg!


Måndag

Ja då var det måndag igen då, börjar närma sig flytt nu också.. Håller på att packa ihop lite grejer samtidigt som jag pluggar. Just nu håller jag på att skriva en forskningsplan inför C-uppsatsen som snart ska lämnas in.

Men nu tycker jag att jag är värd en träningspaus, men först behövs lite energi i form av den perfekta kombon banan/keso och kanel ;)


Sen blir det ett rehab-pass på IKSU!

Väljer ni livsmedel utefter nyckelhålet?

Känns som att livsmedelsvärket får en hel del kritik, kanske inte är så konstigt ibland....

Nyckelhålsmärkningen ska användas för att hjälpa konsumenten
att hitta de nyttigare alternativen kan produkter fulla med socker märkas med nyckelhålet. Kostdoktorn gjorde en jämförelse mellan nyckelhålsmärkt lightyoghurt och naturell yoghurt. Yoghurtarna innehåller lika mycket kalorier, men i den nyckelhålsmärkta har man tagit bort det naturliga fettet och tillsatt socker istället. Hela 9 gram socker innehåller den, lika mycket som läsk. Men läsk får man såklart inte märka med nyckelhålet... - fitnessguru


På väg till Piteå

Imorse när klockan ringde så satte jag mig upp och kunde inte komma på vad det var jag skulle göra. Skulle jag till skolan? eller kanske till jobbet? träna? Jag var helt enkelt väldigt trött och helt borta. Men snabbt kom jag ju på att jag skulle åka med bussen till Piteå. Jag somnade ganska sent igår, jobbade till 22.15 och sen skulle jag packa och fixa, så de blev inte lika många timmars sömn som jag är van vid.

Nu sitter jag i alla fall på bussen. Ska nämligen träffa min praktikplats (Pitehälsan) där jag ska göra min C-uppsats. Sen ikväll ska jag fara och kolla på vår lägenhet! Gud vilket spännande dag detta ska bli :) Känns som att jag kommer få svar på många frågor som jag gått och funderat på.


BTW, har nyss ätit en skyr (vanilj) det är ju studentrabatt på den nu (för de som har fixat icas studentrabatt) kostar endast 10kr! En rekommendation till er studenter där ute! Om inte ni har skaffat ICAs studentrabatt så bör ni göra det, mycke rabatter och grejer ;)


Morgonträning

Imorse tog jag mig en proteindrink sen for jag till IKSU för att gymma. Blev ett bröst och axelpass och jäklar va bra det kändes, man kanske börjar bli lite starkare ändå ;D

Dagens övningar:
- Bänkpress
- Militärpress
- Armhävningar
- Fjärilen (hantellyft åt sidan sen fram)
- Flyes i pec-deck
- Baksida axlar i kabelmaskin

Nu ska jag ta mig en promenad till skolan i det fina vädret :)
Hoppas ni har en bra dag!

E-nummer

Att försöka undvika E-nummer är något jag tycker alla ska göra, för att göra det enkelt. Men alla E-nummer är inte dåliga, men det är inte så lätt att hålla rätt på dem. Därför gör man det enklast att bara försöka undvika så många som möjligt. MEN nu har jag läst att E 620 - E 625 är för glutamat i olika former. Dessa ska du verkligen försöka undvika! Det är en typ av smakstärkare som många tycker ska förbjudas. Vissa forskare menar att syntetiskt glutamat bland annat påskyndar utvecklingen av demenssjukdomar och att nervsystemet skulle kunna påverkas.

Glutamat finns naturligt i vissa råvaror såsom skaldjur och denna typ är helt ofarlig. Det är glutamatet som är syntetiskt framställt som är dåligt. Denna smakförstärkare finns tillexempel i skinka, chips, färdiga soppor och såser, med mera. Skinka som många äter varje dag till frukost på mackan, ät istället ett ägg eller ost på mackan :) Skinka innehåller tyvärr mycke konstigheter (läs på förpackningen).


Kroppen klarar av att hantera en viss mängd kemiska tillsatser men inte hur mycket som helst.


Hur svårt är det egentligen att göra egen då? Jag gjorde skagenröra i fredags med ingredienserna (räkor, ägg, rödlök, creme fraiche, dill, citron) svårare än så behöver de väl inte va?! tog max 10 min att göra och jag lovar att det är mycket godare.


(Jämförelse mellan skinkan från Enland och Sverige, tyvärr blev texten lite suddig)
Läs mer här


CXWORX release

Instruktörer från Les Mills kom till IKSU idag för att introducera nya pass (Body pump, body balance mm) Och jag fick plats på det nya CXWORX passet. Grymt taggade deltagare och motiverande instruktör så det var ett grymt bra pass! Magen fick jobba om man så säger! Kände även att jag måste träna mer core. Kan iaf verkligen rekommendera er att prova detta pass!

Nu måste jag snart börja bege mig till jobbet. Är så less att jobba lördagskvällar, inte konstigt kanske när man nu gjort det varannan vecka i 1 ½ år. MEN har bara två lördagar kvar nu! Whoop Whoop!


Bild tagen från Les Mills

Flytt till Piteå

Nu är det klart!! Vi har fått en lägenhet i Piteå!
Så vi har fått vår lägenhet i Umeå uppsagd till 1:a April och så flyttar vi in i den nya i Piteå den 1:a April!
Ibland ska man ha tur :)

Visst känns det tråkigt att flytta ifrån alla här i Umeå, men samtidigt så går det ju väldigt snabbt att fara hit och hälsa på. Hoppas bara att allt löser sig med jobb, utbildning mm så man har råd med livet. Nån gång ska jag väl lyckas få mitt drömjobb och jag hoppas jag får det i Piteå (skellefteå eller luleå funkar också) bara det handlar om kost/träning/hälsa så är jag nog nöjd! ;)

I veckan hade vi en föreläsning om hur man tar ut examen, aaah de börjar närma sig på riktigt nu!

Tennissugen

Jag börjar känna att det är allt för länge sen jag spelade tennis.. Jag går runt här hemma och svingar i luften märker jag, det tyder på att det börjar bli dags att plocka fram tennisracketen.

Problemet är att man måste spela regelbundet för att känslan ska finnas. Nu när jag bara har spelat en gång och sen har det dröjt någon månad blir det inte bra. Kommer fel till bollen och ja känslan i slagen finns liksom inte där. Längtar efter känslan när man får till det perfekta slaget, typ en klockren rak backhand. Hoppas på att börja spela lite mer när jag flyttar till Piteå :) Bara knä-helvetet håller.. Börjar bli så enormt less att endast köra gym och rehab.. Skulle även vilja köra mer kettlebells och crossfit träning, men he går it i dagsläget. Tro mig jag har prövat.


hehe, ser ni vem detta är? ;)

Omega 3

(detta blev ett väldigt långt inlägg men viktigt att veta tycker jag, så läs;)

Hjärnan åldras precis som övriga kroppen, bl. a. genom inlagringar av ämnen som vi inte vill ha och som leder till åldersglömska och alzheimer. Det kan vi i möjligaste mån förhindra genom att äta flromättade långa fetter, som finns i den feta fisken. Dessa fetter "kastar" ut skräp ur hjärnan. Rekommendationerna är att äta fet fisk 3 gånger i veckan (fet fisk= lax, strömming, ål, röding, makrill eller liknande) Men ärligt talat hur ofta händer det?! Vissa veckor kanske jag gör det, men långt ifrån varje vecka.. Därför väljer jag att ta omega 3 kapslar som även har en rad andra effekter som jag nämner längre ner i detta inlägg.. Jag tror även det har en bidragande orsak till min hy som blivit bättre än vad den var förut.. Så är det några kosttilskott som jag skulle rekommendera er att ta så är det omega 3! De veckor ni äter mycket fisk är det ju bara att minska på dosen.

Här nedan kommer ytterligare fakta som jag hittat på fredrik pauluns hemsida samt ur boken "kokbok för hjärnan" och från livsmedelsverket.

Fiskens omega-3-fettsyror sänker blodfetterna, minskar inflammationer, vidgar blodkärlen och gör blodet mer lättflytande. Kan även motverka cancer och även underlätta viktminskning.

 

Ett stort antal sjukdomstillstånd har visat sig kunna mildras om patienten ökar sin konsumtion av omega-3 och vissa sjukdomar bryter inte ens ut så länge man äter omega-3

 

Effekten av hjärnans egen serotoninproduktion blir större när man får i sig omega 3. Därför är det värdefullt vid stresshantering. Forskare har kommit fram till att personer som lider av stress bör äta omega 3.

Vi behöver fiskfetter för optimal hälsa i hjärnan och kroppen i övrigt. Omega-3 har i vetenskapliga studier visat på en rad positiva hälsoeffekter som:

  • sänkning av blodfetter och blodtryck och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar
  • bibehåller blodkärlens elasticitet (bra för blodcirkulationen)
  • hjärnans kapacitet förbättras
  • ökar mängden serotonin (en må bra-substans) i hjärnan och lindrar depressioner
  • bekämpar inflammationer i hjärnans celler och blodkärl
  • cellmembranen blir mer mjuka och elastiska

Människor i dagens samhälle vill se tydliga och mätbara resultat av att spendera pengar på omega-3 jävlat direkt efter att ha tagit en kapsel helst. Men det kommer du mest troligt inte att få se. Detta eftersom de positiva effekterna av att äta omega-3 sker inuti kroppen oftast. Jag tror även det är en långsiktig hälsoförbättring, att äta mer omega-3 regelbundet i några år, då först kan man se hälsoförbättringar.

Om du nu inte vill spendera pengar på detta kan du åtminstone försöka undvika de mest omega-6-rika livsmedlen, till exempel halvfabrikat, snacks, godis, vissa vegetabiliska oljor (till exempel majs- och druvkärnolja), margariner och vissa animaliska fetter.

Omega 3 och 6 samspelar nämligen med varandra. Det ska vara lika mycket av varje. tyvärr är det många i dagens samhälle som har allt för höga omega 6 nivåer till skillnad från omega 3.

 


Jamies matrevolution USA

Jag är i chock över vad barnen i USA får för skolmat. Jag tycker ni ska gå in på tv4play och kolla på Jamies matrevolution USA.

När en ko slaktas finns det vissa delar som inte människan kan äta eftersom dessa delar innehåller massa smittoämnen såsom E-coli, salmonella mm. Detta ges till istället till hundar och andra djur som har en tåligare mage. MEN i USA har de kommit på en metod så att dessa delar kan användas till människor också, typ till skolmatsalen. Då separeras de kött som finns kvar i nån maskin, och för att få bort smittoämnena så renas köttet med bland annat AMMONIAK. Då ställer jag mig frågan, vad är McDonaldshamburgaren gjord av?! förmodligen detta... Aldrig mer donken för mig!

Euroshoppers köttfärs kanske använder samma metoder, varav därför den är så billig?!
Tänk efter när ni köper mat... Kanske är värt att lägga ner några extra kronor på bättre kvalité.
- Du är vad du äter

dream on

En morgontur innan frukost på stranden, i tillexempel Thailand.
Solen är påväg upp och det har inte hunnit bli böljande värme.
Och frukostbuffé med massa exotiska frukter som väntar.
Det skulle inte sitta helt fel!!



Men jag är ändå glad, för våren är påväg och det har varit sol varje dag nu i över en vecka! Solen är typ min bästa vän, tänk vad bra man kan må av solen.. förutom när man bränner sig, vilket jag har lätt för att göra. Men alla har vi våra mindre bra sidor, även solen. ;)

Mellanmål

Det absolut bästa och enklaste mellanmålet är enligt mig ett kokt ägg och en frukt.
Bra med vitaminer, ger energi och man blir mätt :)

Eftersom man ofta är på skolan eller jobb så är det ju som smidigt och enkelt att ta med.


Mer ägg åt folket!!


Frukt är som gooodis :)

redan mars?

Jag har varit sämst på att blogga på senaste tiden...
Tiden går så fort, jag hinner inte med! Även fast vi har hur lugnt som helst i skolan...Lugnet före stormen gissar jag. Snart C-uppsats!! smått nervös men samtidigt sjukt motiverad. Tror jag aldrig känt mig så motiverad för någon kurs! Känns bra.

Flytt till Piteå snart, efter 7 år på vift lite här och var. är det verkligen sant att jag ska återvända? Känns på nått sätt overkligt. Har sagt upp mig från Ica Maxi, sagt upp lägenheten här i Umeå...heeelt sjukt ju. Men de känns bra!

Kanske blir PT-utbildning (personlig tränare) till hösten. Vore SJUKT kul! :)



RSS 2.0