Brutalbänk

Update från föregående inlägg - har letat överallt men hittar inte dom där rackarns tomtarna..

Annars så var jag och Emelie på gymmet och körde igenom lite blandade övningar igår, körde brutalbänken för första gången på säkert 2 år vilket betyder att jag har brutalt mycke träningsvärk i magen idag ;-) Men träningsvärk i magen är ju bland de bästa!


Detta är en så kallad brutalbänk

Nu är man tillbaka i Umeå och julsakerna har åkt fram! Dock har jag några tomtar som är på vift... Undra vart dom har gömt sig.


Lyx att komma hem

Alltid lika mysigt att komma hem till Piteå och umgås med mamma och pappa! Nyss har vi ätit denna goda mat!


Motivationstips

Att gå på promenader är något av det bästa jag vet, att få vara ute i friska luften ger mig en massa energi och må-bra-känslor :) En utav vardagens höjdpunkter är morgonpromenaderna med Emelie & Ida, även fast det är väldigt tidigt och känns sjukt tungt när klockan ringer 06.10 så är det lätt värt det när man väl kommit sig ut! Att gå själv kan vara ganska långtråkigt efter ett tag, men då i somras kom jag på ultimata idén att lyssna på ljudbok under promenaderna. Ibland måste jag fortsätta gå eftersom det är så spännande :D

Just nu är det Camilla Läckberg - isprinsessan som gäller när jag promenerar själv, ett hett tips!


Morgonpromenad tidigare i höst


Skyr blåbär

Provade det nya mellanmålet Skyr som kommer från Island. Bra efter-tränings-mål med tanke på det höga protein innehållet. Jag valde blåbärssmaken och jag tyckte att den var riktigt god, väldigt krämig och mättande!

Om du är i farten är detta ett bra alternativ (finns sked i locket). Dubbelt så dyr som risifrutti men dubbelt så bra näringsmässigt och smakmässigt! ;)

Besök hos sjukgymnast

Igår var jag hos sjukgymnasten för mitt knä. Det visade sig att det var hopparknä! Detta är då det skett små rupturer på patellasenan pga överbelastning.

Besöket gick väldigt snabbt, max 10 min. Jag fick knappt beskriva min "historia" utan han bestämde sig väldigt snabbt för att det var hopparknä. Sen undersökte han och fann:
  • Slemsäck bakom v-knä som var svullet el inflammerad (kommer ej ihåg) iaf gjorde de väldigt ont där när han tryckte
  • Glapp i v-knä - men de var inge farligt tydligen
Sjukgymnast - "det är bara att köra på, du kommer allt eftersom att glömma smärtan"
Jag - Men kan jag inte träna upp musklerna runt om då, excentrisk träning för att de ska bli bättre?
Sjukgymnast - Alltså det är ju senan som är trasig och du kan vila men då måste du vila väldigt länge för att den ska läka och det är inte säkert att det hjälper. När den har blivit trasig en gång bildas ärr som lätt går upp när du tränar hårt igen.. Men det är viktigt att du värmer upp innan du ska träna, värmande knäskydd kan också hjälpa.
Jag - Jaha (jag var ju typ chockad) ... Men så det är bara att köra på då alltså?
Sjukgymnast - jajjamän!

Nu har jag hört från diverse källor att man visst ska köra excentrisk träning, träna upp musklerna runt om för att minska belastning på knäet så kan man lindra besvären!

Vad snackade sjukgymnasten om egentligen??? Var han stressad så han inte orkade visa mig övningar?? Måste ha hamnat hos sämsta sjukgymnasten någonsin. Ofta när man går till doktorer osv då är dom så stressade att dom inte har tid för patienterna och det är något som gör mig grymt irriterad!

Tur har jag i alla fall som har kunniga vänner och lärare som är sjukgymnaster osv. Har fått lite övningar nu iaf som jag ska köra och bli bra så att jag kan köra på som vanligt. Men jag kommer nog alltid måsta underhålla mitt knä för att jag inte ska få ont igen! Så så är det..

Tiden springer iväg...Måste plugga! Tenta imorgon



Dagens föreläsningar

Rätt ofta när jag sitter på föreläsning så kan mina tankar sväva iväg men idag var jag fullt fokuserad! hade nämligen två väldigt intressanta lektioner idag, jag satt som förstelnad ;)
  • Idrottsnutrition
  • Övervikt, metabolt syndrom och träning

Dagens debatter om kolhydrater hit och kolhydrater dit gör mig väldigt förvirrad!! Men enligt Mikael så krävs det tillgång på kolhydrater för att kunna prestera maximalt. Det är ju logiskt när man ser hur det fungerar fysiologiskt (snabb energi från kh jämfört med fett) Men Björn Ferry som går på LCHF då? (low carb high fat) hur går det till kan man fråga sig? Han äter ju kolhydrater (grönsaker) men väldigt lite och presterar ju. Enligt Mikael så är det ju då väldigt individuellt (som allt annat). suck. De flesta är nog anpassade för att äta lagomt, inte för mycket kh och inte för lite, bra balans av protein, kh & fett helt enkelt. :) lätt som en plätt.. eller??

Citat från dagens lektion  "finns inget läkemedel som har så bra effekter som träning" - Mikael Svensson

Ge blod och rädda liv

För någon vecka sen tog jag äntligen tag i någon som jag tänkt göra väldigt länge - nämligen att bli blodgivare. Så jag gick till blodcentralen här i Umeå och tog några prover osv. Tyvärr fick jag hem ett brev idag där det stod att jag hade för lågt blodvärde för att få ge blod. Så nu tänkte jag påminna er som läser att börja ge blod! Vem tackar nej till att rädda liv?


Kika in på denna länk  Geblod.nu :)

Tankens kraft

När jag gick tennisgymnasiet i Kramfors fick vi ibland gå till en "mental-coach". Vissa grejer denna dam sa var ju lite flummiga men några grejer har jag tagit med mig! Mitt psyke var väl inte det allra bästa på tennisbanan, vissa gånger kunde jag inte ens spela tennis..jag vet inte vad jag fick för mig men jag kommer så väl ihåg hur bollen bara flög åt alla håll, överallt men inte på tennisbanan.. Det enda som då fanns i mina tankar var ju såklart negativa "jag kan inte spela tennis längre" "panik" "jag kan inte, jag kan inte, jag kan inte" Min forehand som var så bra på träning, men på match då var den försvunnen. Allt sitter i huvudet!!

Det är fascinerande hur mycket tankarna kan ta över en..

Så då fick jag lära mig att omvandla mina negativa tankar till positiva tankar. Eller ja lättare sagt än gjort om man säger så. Men det hjälpe till viss del ändå! Istället för "jag kan inte" till "JAG KAN"

Detta kan även implementeras till vardagen när man är less och har negativa tankar..Speciellt i dessa tider när det är så mörkt och dystert ute. Omvandla dina negativa tankar till något positivt och fokusera på det istället :)

Jobba på nyårsafton känns ju inte jätte kul...Men detta är bara EN nyårsafton av alla som jag har framför mig! :) Och det blir vad man gör det till, tänker jag att det kommer bli jätte tråkigt och jätte jobbigt så blir det så.



;)

Morgonpromenad

Morgonpromenad med fröken Öberg! :) Härligt när solen är framme för en gångs skull!


Övningstips mage

Denna övning för att träna magmusklerna tycker jag är riktigt bra - bra kontakt och bra variation.
  • 10 st benlyft
  • 10 st cykelcrunches
  • 10 st crunches med händerna rakt upp
  • 10 sneda chrunches

Dessa 4 övningar är ett set därefter vila, och jag brukar köra ca 3-4 set beroende på hur trött jag är i magen.

(spola till 4.20)



MEN jag har en annan bättre och definitivt roligare magträning...nämligen att skratta! ;) Ett gott skratt förlänger livet! :D


Träna med kettlebells

I början av september gick jag en kettlebell utbildning som var riktigt kul och det var där jag märkte hur bra kettlebell träning verkligen är. Men varför är kettlebell träning så bra? Det beror helt på vad man vill få ut med sin träning, vill man bygga muskler? förbättra konditionen? eller gå ner i vikt? Jag tycker inte det går att säga att kettlebell träning (tillexempel) är "den bästa träning som finns" beroende på vad du vill få ut av din träning kan du ta reda på vilken träning du ska satsa på.

Om man vill sätta fart på fettförbränningen men samtidigt bygga muskler så ska kettlebell träning vara bra enligt forskare från University of Wisconsin. Tydligen har studier visat att kaloriförbrukningen under vanliga kettlebellsövningar är hela 20 kcal per minut. Det är 3–4 gånger mer än vid traditionell styrketräning och det motsvarar ett tufft löpintervallpass. Övningar med kettlebells innehåller många olika rörelser vilket gör att många muskler aktiveras. Dessutom görs övningarna utan uppehåll och det är något som får pulsen att stiga.



Att tträna med kettlebells kan ses som funktionell träning -->

Funktionell träning = I grund och botten så handlar det dock främst om att träna flera tränings kvalitéer samtidigt, såsom koordination, balans, rörlighet, styrka, stabilitet samt uthållighet. I den funktionella träningen så skapar man s.k. ”naturliga rörelsemönster” och man isolerar alltså inte en muskelgrupp i taget. Man tränar, förbereder, kroppen för vad den kan tänkas utsättas för i vardagen eller i träningssammanhang.

Träna för att bygga muskler --> isolationsövningar ex bicepscurls
Träna för att klara av tunga lyft i vardagen ---> funktionella övningar som kopplar på många muskelgrupper samtidigt.

Men det viktigaste i din träning är att du tycker det är kul!:) "All träning är bra träning"

Akupunktur

Idag hade vi en föreläsning om akupunktur! Mycket intressant och dessutom fick vi pröva på hur det kändes att få en nål instucken vid tummen! Konstig och inte någon skön känsla direkt. Nä det är nog ingenting för mig.. Trodde bara man stack ytligt men nej nej nålen ska ju in några cm (beroende på var man sticker) ca 10 cm in i rumpan ska den exempelvis, någon frivillig?


Mellanmålstips!

Det här är mitt favorit mellanmål! Finns att köpa på de flesta matvarubutikerna. Tyvärr lite dyr (15-18kr), men värt att köpa näringsmässigt jämfört med om du skulle köpa en risifrutti tillexempel. Man får det man betalar för.


Lätt att fixa själv också :)

Vänster knä

Skrev tidigare om att jag hade problem med vänster knä och har tidigare sett att mina knän ser olika ut men jag har tänkt att jag inbillat mig.. Denna bild togs igår och om man tittar på denna så tror jag inte att jag inbillat mig. Tror att det kan vara såkallat "hopparknä", har läst och alla symtom stämmer in.. Så nu är det excentrisk träning som gäller! Känns inge kul eftersom jag tycker rehab träning är extremt långtråkigt då det tar så lång tid och man blir inte särskillt trött.. så de känns som att de inte ger något.. Noll endorfiner! Menmen, någon gång måste jag ju ta tag i det så att de blir bättre..


Visst äter ni frukost?

- frukosten lägger grunden för hela dagen brukar man säga.

Det finns en mängd forskning som visar att personer som äter frukost presterar bättre, är friskare, håller vikten lättare och har en bättre fördelning av måltiderna under dagen dvs att de inte har samma behov av att överäta som en person som skippar frukosten.


Jag började för ca 1 år sen att göra egen musli och det har jag fortsatt med, det är ju så himla enkelt! Dessutom har man bättre koll på vad muslin då innehåller, den man köper innehåller ofta tillsatt socker vilket är väldigt onödigt tycker jag, man får nog med sötma från russin tex.

Sätt ugn på 175 grader
  • 5 dl havregryn
  • 3-4 dl råggryn/fiberhavregryn
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrön
  • 1-2 dl kokosflingor
  • Kanel (mycket)
  • Nötter (blanda i efter det varit ugn)
  • Russin (blanda i efter det varit i ugn)
  • Flytande honung
  • Raps/olivolja
  • Pumpafrön - nyttigt men dyrt
  • Sesamfrön
  • Havrepuffar
  • Rispuffar

Dessa ovanstående ingredienser kan varieras hur mycket som helst, allt kan uteslutas. Jag brukar ta det som finns hemma.

 

20-30 min i ugn, rör om då och då.

Kanel - sänker blodsockret och håller det på en stabil nivå. Bra för diabetespatienter och bra för att förebygga diabetes.

Valnöt – innehåller mycket antioxidanter och en rejäl dos omega-3 i form av ALA. ALA är viktigt för hjärnan, antikens greker rekommenderade valnötter till personer med dåligt minne och koncentrationssvårigheter.

Hasselnöt – antioxidantrik, innehåller mycket magnesium, kalium och e-vitamin. Har även en kolestorolsänkande effekt.

Mandel – kroppen har tydligen svårt att absorbera mandelns fetter vilket gör det lätt att hålla vikten med denna nöt. Innehåller dessutom E-vitamin.

Pumpafrön – antioxidantrik med tanke på dess färg. Även hög proteinhalt.

Linfrön – vattenlöslig fiber sänker GI på maten. För att ta upp näringen i linfrön ska de va krossade dock får man inte överdosera eftersom det kan vara farligt. Max ett par matskedar per dag. Men om du bara äter det i musli så får du knappast i dig för mycket linfrön.

Sesamfrön – skall också helst va krossade för att vi ska kunna ta upp näringen. Innehåller bla sesamin vilket har en skyddande effekt för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.


Dagens utsikt på ålidhem VS Junäsvike n

Alltså ibland känns det som man bor i något ghetto! Kolla bara, detta är dagens utsikt från vardagsrumsfönstret.. Inte kul! Föredrar utsikten från stugan på Junäsviken!


Billiga träningskläder

Måste ju tipsa om denna hemsida ---> StartFitness
Där kan man hitta träningskläder och skor till halva priset! Köpte ett par reebok easy tone (skor) i somras som jag
betalade ca 600kr för och här i Sverige på Stadium kostade dom då 1200kr!





sockerberoende börjar redan i tidig ålder

haha kolla in denna video, barns reaktioner när de hör att godiset är uppätet.



Så här kan du förstöra din kropp och din hälsa

Denna karl arbetar som personlig tränare och ville förstå sina kunder bättre. Så hans mål var att kraftigt gå upp i vikt för att sedan gå ner igen.. Intressant är hur mycket hans värden har försämrats ju mer han gått upp. Med det sagt förstår man hur dåligt det är att vara överviktig samt att äta ohälsosamt för människors hälsa. Kolla på klippet!



För att läsa mer om hans resa -->  http://www.fit2fat2fit.com/

Dagens lunch

Idag blev det blodpudding till lunch, tycker det är både gott, billigt och enkelt. Dessutom innehåller det mycket järn och andra viktiga näringsämnen! Däremot kan man göra denna maträtt lite nyttigare, vet att det finns många olika tillbehör till denna maträtt men jag har alltid haft smör och sylt till. För att det ska bli lite nyttigare har jag istället:

- Blodpudding utan tillsatt socker (finns på vissa affärer, och jag känner ingen större skillnad från den vanliga)
- Hemlagad lingonsylt med mindre socker (typ rårörd lingonsylt)
- Keso

För att ta upp all järn som blodpudding innehåller ska man inte dricka mjölk till eftersom kalcium hindrar upptaget av järn, istället ska man dricka tex juice eller något som innehåller C-vitamin eftersom det kan förbättra upptaget av järn. Jag tycker inte riktigt det passar med juice till men jag brukar äta en morot till (innehåller inte jätte stora mängder C-vitamin men lite iaf).

(lånad bild)

Vart är solen?

Nu är de mörka tider på gång och det var längesen jag såg solen... Min kropp gillar sol och ljusa tider. Ogillar mörker och dystert väder... har jag insett.. Huvudvärk varje dag är inget jag rekommenderar, så SOL KOM TILL MIG! När kroppen säger ifrån har jag hört att man skall göra något åt saken, men vad ska jag göra? Tyvärr kan jag inte ändra på vädret.. Tänk om man hade den egenskapen..vore ju inte dumt ;) Ne men lite snö vore inte helt fel.



Nä nu ska jag iväg på IKSU och träna lite därefter blir det tacos med Sandra, Michelle & Martin :)


Träna regelbundet och minska risk för sjukdom

Du kan minska risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar med 50 procent genom att träna regelbundet. Dessutom minskar risken för tjocktarmscancer med 40 procent, bröstcancerrisken med 30 procent och träningsmänniskor löper 41 procent lägre risk att ramla och bryta höften.

(International journal of clinical practice/shape)

Tung styrketräning kan bromsa åldrandet

Detta visar ny forskning vid Umeå Universitet.

"Byt ut en del av stavgången mot styrketräning med tunga vikter. Förtvinade muskler - sarkopeni - lyfts nu fram som ett lika stort hälsoproblem som benskörhet. De korta, snabba muskelfibrerna börjar tyna bort redan från 30-årsåldern. Explosiv styrketräning är det bästa sättet att bromsa åldrandet."

"det går inte att stoppa åldrandet helt, men med rätt träning går det att bromsa så att det blir en mycket, mycket långsam process"

"All träning är bra men stavgång och aerobics påverkar inte sarkopeni (muskelförtvining). För att behålla muskelmassan krävs det styrketräning med tung belastning vid få lyft. Det måste vara ett kraftigt stimuli, gärna i ett explosivt moment, för att det ska bli full effekt. Självklart ska man börja lite försiktigt, säger Alexander Cristea."


Läs artikeln här ---> http://www.svd.se/nyheter/inrikes/intensiv-styrketraning-kan-bromsa-aldrandet_6375810.svd

Fri som en fågel

Jajjamän, nu är alla redovisningar färdiga och arbetet är inlämnat! SKÖNT. Och det gick ändå bra med gympan för hjärt- och lungföreningen.. Hade lite problem med musiken men det är sånt som händer, annars verkade de gulliga gubbarna och gummorna ha det kul och de var ju det som var de viktigaste! Jag är så nöjd med gruppen, vi har gjort ett sånt bra jobb trots all stress, press och vissa problem så löste det ju sig tillslut! :)


Här har ni en läcker bild på mig, Kajsa & Emelie i våra härligt färgglada kläder ;)

Ja då var denna kurs avslutad, har varit en riktigt rolig kurs som man nog kommer att sakna.. Men ser fram emot kommande kurs som är idrottsmedecin vuxen/hälsa! På schemat finns bla, styrketräningens fysiologi, åldrandets fysiologi och träning, idrottsnutrition, konditionstest med mera! Hur intressant låter inte det?! ;D

Problem med knä och gymparedovisning

Fasen också, det blev för mycke ansträngning för mitt vänstra knä idag som är allt för känsligt för min smak. Jag förstår inte varför det aldrig kan gå över, jag har haft ont till och från i jag vet inte hur många år.. Just nu har knät en dålig period och speciellt nu efter denna dag. Kanske inte så konstigt med tanke på alla dagens aktiviteter.. men ändå.

Hur som helst så agerade jag gympainstruktör för klassen idag (detta var alltså som vår tenta) Kan säga att jag var sjukt nervös, samtidigt som man skulle komma ihåg sin koreografi så skulle man förmedla rätt logik - vilket var att passet skulle vara roligt, ej fokus på prestation osv. MEN det gick ju ändå bra! jag är faktiskt nöjd! Kommer köra ytterligare en gång imorgon för vår målgrupp som är hjärt- och kärlsjuka sen efter det är vi klar med kursen!! Känner mig dock lite mer nervös inför imorgon men det kommer nog gå bra hoppas jag!

Efter all gympa träning, gick jag och Emelie på bodycombat, sjukt bra intensitet, roligt och grym instruktör! Ett pass i min smak helt enkelt....tyvärr tyckte inte mitt vänstra knä det. Vi är lite oense, jag vet inte riktigt hur vi ska bli sams... Tips någon?


RSS 2.0