Mot Umeå

Har haft en väldigt mysig jul hemma i Piteå men nu är ledigheten över och jobb 6 dagar i rad väntar + tentaplugg. Men de löser vi:) så nyår kommer firas i Umeå hos mig och John med mina fina vänner som kommer ner!


29 december 2011

Halsen är ett stort problem ännu, och när man har ont i halsen ska man inte träna. Men då får jag nöja mig med att träna andra istället. Har nu gjort ett träningprogram till mamma, tänkte få in lite mer funktionella övningar med fokus på stora muskelgrupper i hennes schema. Sen kan hon behöva lite variation efter att ha kört i princip samma program i ca 10år ;)

Ha en fin dag!

Lagomt är bäst

Klockren mening från en annan bloggare: "inget är så nyttigt att vi kan äta det hela tiden precis som att inget är så onyttigt att vi aldrig kan äta det"

För att ge ett eget exempel från USA tiden då jag hade körtelfeber. Jag ville bli frisk så snabbt som möjligt för att kunna spela tennis (vi var inne i vår viktigaste säsong på året).. Då åt jag kanske 5 apelsiner per dag och detta resulterade i någon typ av magkatarr.. Så när jag väl tillfrisknat från körtelfeber så var jag tvungen gå av tennisbanan pga magsmärtor.

Fastän något är jätte onyttigt kan det vara farligt att äta i för stora mängder.. Krossade linfrön är ett bra exempel, om du äter för mycket av det kan du bli förgiftad men att äta lite (ca 1-2 teskedar) är jätte nyttigt.

Besök på tennishallen

Idag blev det ett besök på thai-garden sen drog vi vidare och drack kaffe på tennishallen. Jag saknar som tennisen och allt som hör till! blev grymt sugen på att spela nu när jag kom dit, skulle ha spelat men har blivit förkyld. Hade feber igårnatt :/ idag är jag piggare men inte halsen. Hittade denna roliga bild på tennishallen!


Tomten pumpar biceps

Tyckte denna bild var lite rolig! men självklart så måste ju även tomten träna så han orkar bära alla julklappar! ;)

GOD JUL!

Hoppas ni alla har haft en riktigt bra julafton! Jag har firat julafton både igår och idag. Igår med min familj och idag i Arvidsjaur med Johns släkt.

Det var så himla vackert ute imorse när vi for till Arvidsjaur, det blev bara mer och mer snö ju längre vi körde :)



Men när vi körde hem från arvidsjaur körde vi på en ren, läskigt! Men det gick bra, John som körde hann vika undan men vi träffade ändå renens huvud så det blev en liten skråma på bilen, renen sprang iväg men fick nog en rejäl hvuudvärk!

Sjukgymnast nr 3

Idag var jag hos en sjukgymnast som var mer kunnit på idrottskador och det märktes! Den här gången kändes det som jag fick bra hjälp. Han konstaterade att jag var väldigt mycket rörligare i vänster höft och mycket instabilare, så med tanke på instabiliteten har patellasenan fått lida därav smärtan. Eftersom jag har haft problem så länge har jag lättare att irritera patellasenan. Och så har det bara blivit värre. Dessutom har jag som tidigare konstaterats mycket mindre muskler i det skadade benet. Tydligen så kan smärta hindra hypertrofi (muskeluppbyggnad) men så mycket smärta har jag nog inte haft, däremot har jag har belastat mycket mer på höger både medvetet och omedvetet.

Nu fick jag nya övningar, mycket bättre övningar denna gång! Tydligen så har jag problem med att aktivera rumpmuskeln också, så viktfördelningen har väl inte heller varit optimal.
"aktivera rumpmusklerna då!!"
"men jag gör väl de?"
"Näe!"

Sen lyckades jag och ett aha-moment dök upp :) Förstår dock inte varför det blivit så.
Han menade att jag måste räkna med att detta kan ta 3-4 månader innan det blir bra. Nu ska jag verkligen
kämpa för att detta ska bli bra, tänk att kunna köra typ intervaller, cross-fit, total training, gympa, bodycombat osv utan att ha ont! Det är min dröm och mitt mål! :)



Nu ska jag köra mina hemma-övningar som jag fått därefter drar jag och jobbar!
Nedräkning, 2 arbetsdagar kvar!

Jobb & skola

I veckan är det fullt upp, men nu idag har jag i alla fall fått "jullov" från skolan. Har haft seminarium hela dagen idag, vi var två och två som presenterade 2 sjukdomar (vi hade hypertoni och kranskärlssjukdomar) och hur man ska använda fysisk aktivitet för att behandla och förebygga. Det var väldigt intressant och man behöver alltid träna på att stå inför folk och prata!

Nu ska jag dra mig vidare och jobba, i veckan är det tufft schema med jobb måndag-torsdag men därefter är jag ledig en vecka så då far jag hem till Piteå och myser! :) Nu när det börjar närma sig jul får man hemlängtan, men de är bara kämpa på dom här sista dagarna!

Imorgon ska jag även besöka sjukgymnasten som är specialist på idrottsskador.

När det börjar lugna sig så ska jag komma med mer intressanta blogginlägg, har en massa grejer jag vill skriva om - såklart då om träning & kost ;)

Träningsvärk

Utrag från artikel som jag läst från fitnessguru.se


Det har forskats mycket på vad som orsakar träningsvärk men bilden är långt ifrån komplett. Man trodde förut att träningsvärk berodde på skador på muskelfibrerna men ny forskning visar det motsatta nämligen att det är en förstärkning av muskelfibrerna som utlöser träningsvärken. Muskeln bryts ned av träning och det är när den sedan bygger upp sig efter träning (förutsatt att man fyller på med tillräckligt av protein och i övrigt sköter sin kost) som själva träningsvärken eller den fördröjda muscle ömheten uppstår.

 

För att läsa mer --> går det att motverka träningsvärk?


Baka bröd

Har fastnat för ett bröd som jag numer brukar baka, det är leilas recept som grund, sen har jag ändrat lite:) flytande honung istället för sirap mm.. Nyttigare och smakar exakt likadant ;) Väldigt enkelt att göra också!




4.5 dl filmjölk
1 dl flytande honung
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl havregryn
2.5 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1.5 tsk salt
1.5 tsk bakpulver
1.5 tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor
1 dl blandade nötter (hasselnötter, mandel & valnötter)
1 dl russin

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Blanda filmjölk och honung i en bunke.

3. Hacka nötterna, blanda med de torra ingredienserna och filmjölken.

4. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker ut över kanterna.

5. Fyll formen med smet, strö över lite grovt rågmjöl och grädda brödet i cirka 40 minuter.


Vad använder kroppen kolhydrater till?

En kort introduktion till hur kolhydrater fungerar i kroppen:

Med kolhydrater avses socker, stärkelse, glykogen och fibrer. Kolhydrater används som energi och har effekt på hormonbalansen. När man intar kolhydrater så skickas hormonet insulin ut i blodet för att få glukosen (som kommer från kolhydraterna) att gå in i cellerna, där den används som energi. Efter en måltid finns det mer glukos tillgängligt än vad kroppen har behov av, då ger insulinet instruktioner om att glukosen ska lagras som glykogen i muskler och levern. När det blir fullt där så omvandlas glykogen (socker) till fett som då lagras i fettcellerna, där det finns hur mycket plats som helst, detta lager blir aldrig fullt.

Detta är varför man inte ska äta för mycket kolhydrater. Lagomt av allt är bäst, tror jag :)




Grönsaker är ju faktiskt också kolhydrater, vilket jag tror många glömmer. En väldigt bra kolhydratskälla också!

Köpt på start fitness


På Start fitness! billigt, billigt, billigt ;)
  • Asics löparskor: ca 700kr
  • Adidas tröja/kofta: ca 350kr

Allt passade perfekt så jag är supernöjd :)


6 tips för att förbättra resultat


  • Sätt upp mål med träning
  • Prioritera och planera träning
  • Följa ett träningsschema
  • Träna regelbundet
  • Pressa kroppen
  • Variera träningen
  • Noggrann teknik

Besök hos sjukgymnast nr 2

Har inte skrivit något sen mitt senaste besök hos en annan sjukgymnast. Ringde nämligen till chefen på vårdcentralen och klagade, så då fick jag träffa en annan sjukgymnast.. Till skillnad från första mötet med sjukgymnasten som varade 10 min och som sa "glöm i smärtan och kör på" fick jag nu undersökning på ca 1h 30 min. Viss skillnad där va?!

På detta möte fick jag verkligen förklara hur jag hade ont och hon lyssnade och skrev ner.. Hon gjorde, jag vet inte hur många undersökningar och kom fram till att hon inte är nog bra på idrottsskador för att fastställa något. Hon tyckte också att det verkade som hopparknä, men menade att man absolut kan träna upp musklerna för att minska smärtan ifall det nu var de jag hade. Det hon upptäckte var:

  • Mindre muskelmassa på vänster lår
  • Viss svullnad
  • Under knäskål något typ av "svampig" vätska
  • Mer pronation på vänster fot

Fick ett träningsprogram som är enormt tråkigt men what to do.. får väl sitta och lyssna på ljudbok medans jag gör benspark i 5min med 2kg vikt.. Hon menade att jag inte ska göra något som gör ont i alla fall.

 

Hon sa också en grymt intressant sak! En utav hennes patienter hade ryggsmärtor, för att han skulle kunna ta sig upp varje morgon och gå till jobbet måste han cykla varje kväll på lätt belastning en viss tid för att få igång endorfinerna i kroppen (kroppens egna morfin). Dessa endorfiner dämpar smärta på precis samma sätt som morfin gör och sitter dessutom i flera timmar efter cykelpasset. Så om man cyklar 30-60min slås endorfinproduktionen på och denna har samma effekt som en spruta morfin (kommer inte ihåg hur mycket) Kroppen är en fiffig sak men såååå komplicerad också.

 

Just nu väntar jag på ett samtal ifrån den här specialisten på knän och idrottsskador som jag skulle få träffa men han har då inte ringt än.. Så just nu kör jag bara gym. Är så sugen på att fara ut och springa, spela badminton, body combat, gympa... ja listan kan göras lång!


Söndagsfrukost!

Jag äter i princip samma frukost dag ut och dag in, jag är fast i det så kallade fil & musli träsket + det livsviktiga kokta ägget;).. Kände att det var dags att bryta mönstret, eftersom jag tycker gröt är ganska smaklöst brukar jag slänga i det mesta i min gröt. Här kommer dagens recept.

- 0.5 dl musli
- o.5 dl havregryn
- 0.5 dl funlight strawberry
- 1.5 dl vatten
- lite salt
- massa kanel
- hackad mandel & russin

Sen ska detta koka, när det är färdigt kläcker jag i ett ägg och rör om.. Skivade på lite kiwi och hällde över lite mjölk sen var det färdigt att äta :)




Dagens föreläsning

Motion som prevention = fysisk aktivitet för att förebygga sjukdomar

Pedagogisk lärare och intressant lektion! Känner bara hur jag vill ut i arbetslivet och hjälpa människor!! Känner även att jag har mycket mer jag vill lära mig. Drömmen just nu är nog att arbeta deltid och samtidigt plugga.. hur perfekt vore inte det?

Hur som helst, några intressanta punkter från föreläsningen:

Fysisk aktivitet ger minskad risk för:
  • Hjärt- och kärlsjukdom
  • Diabetes typ 2
  • Övervikt
  • Benskörhet
  • Cancer
  • Psykisk ohälsa depression/ångest
  • Demens
  • Blodpropp
  • Infektioner

Det görs en studie här i Umeå på demens och fysisk aktivitet..Efter bara 6 veckors fysisk aktivitet har man sett förbättringar och efter 6 månader syns tydliga skillnader på magnetröntgen.. Den gråa substansen ökar av träning!

 


 

Om du röker och inte tränar är det dags att ändra på detta (om du nu inte vill dö i förtid)

  • Om du då slutar röka minskar du chansen att dö i förtid med 50 %
  • Om du börjar träna och får bättre kondition minskar du chansen att dö i förtid med 65%

 


 

- Man ska heller inte stirra sig blind på övervikt..Vissa kan äta vad som helst utan att gå upp i vikt men att vara tunn och underviktig är värre än att vara vältränad och lite överviktig.

 

 


 

Hälsofrämjande träningsrekommendationer

- Minst 30 min daglig aktivitet med måttlig intensitet (exempelvis en rask promenad)

- Kan vara uppdelad på flera mindre perioder, minst 10min/pass (gå till jobbet 15 min och hem 15 min)

 

En rekommendation på maximal sittid per dag kommer nog snart! Tänk på att allt som du gör förutom att sitta är bra, laga mat, städa, stå osv. :)

 

Nu tar jag helg...eller gör jag det?! jobb på ICA imorgon och plugg på söndag inför tenta... AJA snart är det jullov i alla fall! Hoppas ni har en bra helg!




Kvällsmål

Jag har tyvärr dragit på mig en förkylning, började känna irritation i halsen i söndags och sen gick det utför. Halsen är bättre nu men huvudvärken är värst..Jag är totalt orkeslös.. Hatar känslan att inte orka göra något, har en lång "att göra lista" men den är svår att beta av när jag endast orkar ligga och se på tv. Tar nog ut all energi på skolan under dagen. Men jag är så stolt över mig och Emelie som i veckan skrivit klart vårat arbete, bara finjusteringar kvar!! Vi trodde att vi skulle måste sitta på kvällarna för att bli klar innan jul. Men icket :)

När jag är sjuk har jag ofta inte samma matlust som vanligt MEN det är superviktigt att äta ändå! Kroppen jobbar nämligen så hårt för att få bort virus och skit därför behövs näring för att kroppen ska kunna ta bort dessa virus. Man ska försöka äta så näringsriktigt som möjligt, alltså inge färdigmat & hel/halvfabrikat där näringen försvunnit i alla processer. Det viktigt att få i sig fullvärdig näring helt enkelt. Speciellt mycket vitaminer! Dessa fel gjorde jag när jag var ung....När jag var sjuk var jag inte hungrig och jag åt ju då inte heller så mycket och detta resulterade ju i lång återhämtning från sjukdom, ännu mer sjukdomar, lätt att bli sjuk igen osv osv. Var väldigt ofta sjuk förut och nu när jag läst kost har jag förstått varför.

Kvällsmålet blev kesella med apelsin & kiwi (protein och mycket vitaminer)

Jag anser att ett kvällsmål ska innehålla framförallt protein (kroppens byggstenar) eftersom det är under natten "allt händer" kroppen reparerar och bygger upp. Kolhydrater ger energi, men vad ska jag ha energin till när jag snart ska sova?


Projektarbete & testledare

Det är ganska fullt upp i skolan nu, imorgon är det ett praktiskt prov på Åstrands cykeltest (submax test för att uppskatta syreupptagningsförmåga) Det är ett test främst för de otränade och för att sedan kunde se deras utveckling efter att ha börjat träna tillexempel. Bra motivationsfaktor! Riktigt kul att få göra lite praktiska grejer också!



Vi har även ett projektarbete där jag och Emelie håller på att undersöka hur man ska kombinera kost och träning för att gå ner i vikt. Det vi ser i varje studie är just hur viktigt det är att kombinera kost och träning för att uppnå bäst resultat och flest hälsofördelar. Även att träning minskar så ofantligt många riskfaktorer oavsett om du är överviktig eller inte. Men som vanligt är det en djungel det här med kost, hur mycket fett, hur mycket kolhydrater osv.. Men det är nog mycket upp till varje person tror vi. Alla är vi olika. Mycket intressant är det i alla fall :)

Snart är denna termin klar!! Snart kan jag titulera mig som beteendevetare/idrottspedagog! Återigen ställer jag mig frågan vart tiden tar vägen?!

Vad kan jag bli när jag är klar då? (exempel på vad tidigare studenter blivit)
  • Friskvårdskonsulent
  • Friskvårdsutvecklare
  • Hälsopedagog
  • Hälsoinspiratör
  • Idrottskonsulent
  • Hälsostrateg
  • mm.



Snön är här

Jag blev så glad imorse när jag tittade ut och så var det helt vitt! Snön lyser upp det mörka och dystra :) Dock är det ju lite jobbigare att cykla överallt nu när det är halt.. Så det är ju en nackdel men det var faktiskt dags för snön att komma nu! Får se hur länge det håller bara.

Har varit dålig på att blogga i helgen men jag skyller på min fina John som har varit här i helgen, då måste man passa på att umgås så mycket som möjligt och då ligger inte bloggen högst på prioritetslistan. Har haft en riktig mysig helg i alla fall och har ändå hunnit med en hel del även fast jag jobbade i princip hela lördagen (14.30-22-15)

- En lugnare fest i fredags hos oss
- Jobbat
- Gjorde ett pepparkakshus
- Julmarknad på gammlia
- Middag hos Sandra och Martin (grymt gott - tjälknöl och potatisgratäng)


Vårt fina pepparkakshus till vänster och till höger har vi John som passade mycket bättre i mina arbetskläder ;) Man kan ju tro att han är en maxi-arbetare!

Drömmer mig bort

Det stormar och det regnar, det är mörkt och kusligt precis som i en skräckfilm..Usch.. Då kan man drömma sig bort till Thailand istället. . . . :)


Thailand förra året, slutet av december

1:a december

Inledde december månad med gym 06.00, körde:
  • Axlar
  • Biceps
  • Triceps
  • Rehab övningar för knä

Skyndade mig hem och så var det premiär på årets julkalender! En mycket bra start på dagen :)

 

Dagens schema ser ut enligt följande:

  • Läsa artiklar
  • Träffa Emelie och arbeta på projektarbete
  • Möte för att få hjälp med CV
  • Stan & ev köpa en skidjacka
  • Se Breaking Dawn med Sandra på bio

 

Hoppas ni har en bra dag för det ska jag ha :)

 


RSS 2.0